Slovenci, ki 3.100 ur igrajo igrice in brskajo (po družbenih omrežjih): do dna v pol leta

"Ko otrok posluša pravljico o zmaju s sedmimi glavami, ki bruha ogenj, njegovi možgani slikajo prizor, nastaja sposobnost abstraktnega razmišljanja, oblikuje se avtonomna vest. Izoblikuje se samostojen človek. Sodobna tehnologija pa ustvarja nekritičnega potrošnika, ki sledi umetno ustvarjenim potrebam," pravi Miha Kramli, terapevt, vodja centra za zdravljenje odvisnosti v Novi Gorici.

"Brez nove tehnologije ne gre. Naši otroci, njihova eksistenca, njihov status je odvisen od nove tehnologije. Nova tehnologija je sestavni del našega življenja, moramo pa storiti vse, da z njo nismo zasvojeni," pravi Kramli, ki se s to težavo vsak dan srečuje pri svojem delu.

Zakaj je našim otrokom v šoli dolgčas?

Zakaj je našim otrokom v šoli dolgčas, so nestrpni in nimajo pravih prijateljev?
Alenka Gabrovec, portal Za starše.si,
Sem delovna terapevtka z desetimi leti izkušenj pri delu z otroki, starši in učitelji. Popolnoma se strinjam s sporočilom v naslovu – naši otroci so v mnogih pogledih vse slabši in slabši. Enako zgodbo sem slišala od vsakega učitelja, s katerim sem se pogovarjala. Propadanje socialnega, čustvenega in akademskega funkcioniranja otrok traja že nekaj časa, prav tako tudi hiter porast učnih težav in drugih diagnoz.

Čim bolj je igračka aktivna, tem manj ostane za otroka

Čim bolj je igračka aktivna, tem manj ostane za otroka – dr. MOHOR DEMŠAR

Najbrž ga ni starša, ki ne bi bil kdaj v dvomih, kakšno igračo naj kupi svojemu otroku, še posebej ob koncu leta. Mohor Demšar je zbiralec dobrih igrač, poznavalec zgodovinskega razvoja njihovega nastanka in raziskovalec pedagoškega vidika igrač. Ima celo potujoči muzej lesenih igrač, zbranih z vsega sveta, razstavlja jih in o njih predava po vsej Sloveniji. Kot dolgoletni waldorfski učitelj poučuje v Svobodni waldorfski šoli Kurešček, novi waldorfski šoli v bližini Ljubljane.

Kdo ali kaj ubija ustvarjalnost otrok?

Med otrokovo igro in njegovim delom ni ostre meje. V igri otrok razvije razne sposobnosti in tudi delovne navade, zato se loteva vedno zahtevnejših nalog. Tako otrok postopoma preide od igralnih situacij k raznim oblikam aktivnosti, ki jih uvrščamo med njegove delovne naloge.

»Ko si enkrat v igri, ki se ji reče ‘vse je mogoče’, je pač mogoče prav vse« (Peter Florjančič, slovenski izmitelj in inovator, rojen 1919).

Zasvojenost že pri enem letu - nujne so časovne in prostorske omejitve uporabe naprav

"Nova tehnologija lahko nudi čudovite priložnosti, za ranjene ljudi pa je lahko tudi smrtno nevarna,"ob porastu nekemičnih zasvojenosti opozarja Miha Kramli. Sanja Rozman pa poudarja, da bodo v prihodnosti številke zasvojenih vedno višje.

"Nekemičnim zasvojenostim rečejo tudi vedenjske zasvojenosti. Med njimi spadajo zasvojenosti od iger na srečo, od nakupovanja, odnosov, vse več pa je zasvojenosti s spletom in družbenimi omrežji."

Facebook Vilinski gaj

Facebook Mezinčica

Facebook Viktorinček